Het woord vliegschaamte ontstond in 2018. Daarna kwamen er ineens veel meer nieuwe schaamte-woorden: bezorgschaamte, kattenschaamte en vleesschaamte, bijvoorbeeld. Veel van deze nieuwe woorden, oftewel neologismen, zijn geen blijvertjes en verdwijnen na verloop van tijd weer. Daarom komen, afgezien van vliegschaamte, veel van die nieuwe schaamte-woorden niet terecht in een standaard woordenboek. En dat is jammer!

Waarom het juist heel interessant is om dit type woorden te beschrijven, te bewaren en te bestuderen, leer je in dit webinar. Taalkundige Vivien Waszink vertelt alles over de vorming van nieuwe woorden en het Woordenboek van Nieuwe Woorden (WNW), een online woordenboek van neologismen dat op het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) wordt gemaakt. Kijk en doe mee, thuis vanachter je laptop, of met de klas!

Het webinar Nieuwe woorden in het Nederlands wordt georganiseerd door het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) en de Taalunie en is onderdeel van de reeks ‘Werken met online taalbronnen’.

Aanmelden voor het webinar doe je via deze link.
Let wel: de link werkt pas op woensdag 2 oktober.

Op de foto: Vivien Waszink. Fotograaf: Hielco Kuipers.