Podcasts, workshops, online verhalen, webinars, wedstrijden. Je hoeft tijdens de Week van het Nederlands je huis niet te verlaten om je volop onder te dompelen in de taal. Voor deze twaalf activiteiten heb je alleen een internetverbinding nodig. En uiteraard ook taalliefde.
Uitreiking Taalboekenprijs
Op zaterdag 28 september wordt de Taalboekenprijs toegekend. Deze prijs – bestaande uit 3000 euro en een oorkonde – wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste Vlaamse of Nederlandse taalboek – een boek dat bedoeld is voor een breed publiek, en dat oorspronkelijk, goed geschreven en taalkundig relevant is. Het winnende boek wordt bekendgemaakt in het radioprogramma De Taalstaat.
Ook onze ambassadeurs Cesar en Mohamed zullen in de uitzending zitten. Dat zijn dus twee redenen om te luisteren!
Podcast 'Vrouwen van papier'
Savina, Cordelia, Jemima, Kate, Lucy, enz. Meer dan tweehonderd vrouwen schreven brieven naar Guido Gezelle. Hun zeshonderd brieven maken deel uit van de omvangrijke brievencollectie in het Gezellearchief. Gezelles vrouwelijke correspondenten bleven veelal in de schaduw van de geschiedenis. Het project ‘Vrouwen van Papier’ brengt daar verandering in.
In de aanloop naar de tentoonstelling Vrouwen van Papier die opent op 24 oktober, interviewt AudioCollectief SCHIK Iduna Paalman, Gaea Schoeters en Nele Van den Broeck, drie van de vele auteurs die aan het project meewerkten. Het resultaat is een gloednieuwe podcast van deze meermaals bekroonde podcastmakers, bekend van onder meer ‘Bob’, ‘De Erfenis’ en ‘Geen Kleine Man’.
De podcast beluisteren kan vanaf 26 september. Meer informatie vind je hier.
Podcast 'Waar komt pindakaas vandaan?'
Waarom heet een ‘zeemeermin’ niet ‘zeemeerman’, wat doet die vogel in ‘snipverkouden’, en waarom zijn we niet altijd vrij op ‘vrijdag’? Luister vanaf 28 september naar seizoen 3 van de podcast Waar komt pindakaas vandaan?!
Waar komt pindakaas vandaan? is een heerlijke podcastserie van Onze Taal en het Instituut voor de Nederlandse Taal over de verrassende herkomst van doodgewone woorden. Het derde seizoen gaat van start tijdens de Week van het Nederlands.
In het nieuwe seizoen verschijnen weer 8 kersverse afleveringen met nieuwe woorden, dit keer ook aangedragen door de luisteraars zelf! De eerste aflevering komt op 28 september online.
Een geweldige bron van leuke taalweetjes! Ontdek er hier alles over.
Stem op jouw favoriete gedicht
Deelnemers van een taalcursus bij NLtraining hebben tijdens de les kennisgemaakt met het schrijven van een Nederlands gedicht. Veel van deze cursisten zijn anderstaligen die de Nederlandse taal willen leren.
Ze kregen de vrijheid om een gedicht te schrijven over hun persoonlijke situatie, de school, of een ander onderwerp naar keuze.
Je kunt hier alle gedichten lezen en vanaf 28 september stemmen op jouw favoriet. De schrijver van het winnende gedicht ontvangt een prijs. De winnaar zal op 8 oktober via de socialemediakanalen van NLtraining (Facebook en Instagram) bekend worden gemaakt. Meer informatie vind je hier.
Iedereen Reynaert
Tijdens de Week van het Nederlands post het Reynaertgenootschap elke dag een stukje uit hun nieuwste publicatie ‘Iedereen Reynaert’ op zijn Facebookpagina.
Dit is het Reynaertverhaal in een modern kleedje, gericht op prille taalleerders. Op deze manier kunnen ook mensen die weinig taalervaring hebben of nog maar net het Nederlands aan het leren zijn, proeven van een van de bekendste teksten uit de canon van de Nederlandse literatuur. Een verhaal waarin dieren met mensenstreken de hoofdrollen vertolken, met Reynaert de vos voorop. Meer informatie vind je hier.
Lesmap 'Een nieuwe taal'
Met deze lesmap bieden we je inspiratie om samen met je klas aan de slag te gaan met slam poetry. Een literaire kunst waar alles mag. Ook een eigen taal creëren. Aan het einde van de les hebben leerlingen hun eigen slam poem gecreëerd, mét nieuwe woorden in verwerkt.
Deze lesmap sluit aan bij het thema van de Week van het Nederlands 2024, maar kan ook op een ander moment gebruikt worden.
Je kunt de gratis lesmap van Creatief Schrijven Jong downloaden vanaf 27 september. Ontdek alle info over de lesmap hier.
Webinar 'Meertaligheid inzetten in je eigen school en klas'
Meertaligheid is op elke school een gegeven. Hoe ga je daarmee om op school en in de klas? En een stap verder: hoe zet je meertaligheid in als kracht? Op 1 oktober ontdek je in dit webinar 'Videoroute Meertaligheid', een gloednieuwe tool die ontwikkeld werd door Drongo. Tijdens dit webinar voor educatieve medewerkers maak je kennis met het materiaal, en ga je in gesprek met de makers.
Meer informatie vind je hier.
.
Webinar ‘Nieuwe woorden in het Nederlands’
Het woord vliegschaamte ontstond in 2018. Een resem nieuwe schaamtewoorden zoals bezorgschaamte, kattenschaamte en vleesschaamte maakten hun opwachting. Veel van deze nieuwe woorden bleken geen blijvertjes. Waarom is het toch interessant om deze neologismen toch te beschrijven, te bewaren en te bestuderen?
Taalkundige Vivien Waszink legt het uit in dit webinar over de vorming van nieuwe woorden en het Woordenboek van Nieuwe Woorden (WNW), een online woordenboek van neologismen dat op het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) wordt gemaakt. Kijk en doe mee op 2 oktober. Thuis achter je laptop, of met de klas! Ontdek hier hoe en wanneer je je kunt aanmelden.
Webinar ‘Sneller spellen met Woordenlijst.org’
Als je niet precies weet hoe je een lastig woord schrijft, kun je dat intypen in je browser, en vaak kom je dan wel terecht bij het goede antwoord. Maar dat werkt niet altijd. Wil je bijvoorbeeld weten of het woord appel in de betekenis ‘beroep’ met of zonder accent geschreven wordt, dan krijg je via je zoekmachine allemaal informatie over de vrucht; informatie die je niet nodig hebt. In dit webinar leer je hoe je sneller kunt spellen met Woordenlijst.org, de gratis, online en officiële spellinggids van de Taalunie. Taalkundige Roland de Bonth werkt bij het Instituut voor de Nederlandse Taal. Hij zat jarenlang in het onderwijs en weet als geen ander hoe je Woordenlijst.org in de les kunt gebruiken. Leer van hem in een klein uurtje wat de spellingwebsite allemaal te bieden heeft. Kijk en doe mee op 2 oktober, thuis achter je laptop, of met de klas! Ontdek hier hoe en wanneer je kunt aanmelden.
Webinar 'Nederlands als bronnentaal'
Wijnie de Groot (senior lecturer in Dutch aan de Columbia Universiteit in New York) organiseert al vele jaren de zomercursus 'Dutch for Reading Knowledge'. Tijdens deze cursus krijgen onderzoekers en afgestudeerde studenten wereldwijd, die weinig voorkennis van het Nederlands hebben, de gelegenheid om kennis en vaardigheden op te doen met betrekking tot het lezen en begrijpen van Nederlandstalige bronteksten. Dit is een bijzondere vorm van neerlandistiek waarmee nog niet iedereen bekend is. Dr. Frans Blom (docent historische literatuur en Nederlands literair erfgoed aan de Universiteit van Amsterdam) verzorgt jaarlijks tijdens deze cursus het paleografiegedeelte.
Op 3 oktober zullen Wijnie de Groot (Columbia University, New York) en Frans Blom van de UvA tijdens dit webinar meer vertellen over wat Nederlands als bronnentaal inhoudt, hoe hun cursus eruitziet en welke vaardigheden en kennis onderzoekers opdoen. Ook te gast is een oud-deelnemer, Stephanie Reizig (PhD-student aan Columbia University), die zal vertellen hoe ze deze kennis in haar onderzoekspraktijk toepast.
Meer informatie vind je hier.
Cinema NL Online
Oefen je Nederlands, kijk thuis naar de Nederlandstalige serie ‘Rough diamonds’ en praat er online over. Rough Diamonds is een Belgische televisiereeks die een Joodse ultraorthodoxe familie volgt doorheen de Antwerpse diamantenindustrie.
Elke week bespreken je één aflevering met een begeleider van de Brusselse bibliotheek Muntpunt. Bekijk de serie thuis via VRT.MAX. Schrijf je in voor een online gesprek op 3 oktober van 20.00 tot 21.00. Klik voor meer informatie.
ILFU Ikjesmarathon
Dit jaar kun je meedoen aan de grote Ikjesmarathon. Een Ikje is een grappig, ontroerend of pakkend kort verhaal van maximaal 120 woorden waarin je een persoonlijke anekdote beschrijft. Stuur jouw Ikje in voor zaterdag 5 oktober en wie weet wordt het op de muren van het Station Utrecht geprojecteerd.
Ontdek hier hoe je kunt meedoen.
Volg de avonturen van Cesar & Mohamed online!
Wat is een babywoestijn? Ken jij het woord misofonie?
Voor de Week van het Nederlands begint, lopen Cesar en Mohamed jou al warm met een dagelijkse taalvraag. Volg @weekvanhetnederlands op Instagram en waag een gokje.
Vanaf 28 september kun je hun avonturen op tournee volgen op Facebook en Instagram.
Daar ontdek je ook elke dag wie zich de Taalkunstenaar van de dag mag noemen en hoe jij dat ook kunt worden.
Benieuwd naar wat je tijdens de Week van het Nederlands nog allemaal kunt beleven?
Van 28 september tot 5 oktober vindt de leukste en taligste week van het jaar opnieuw plaats. Tientallen organisaties in de Lage Landen én daarbuiten vieren op dat moment samen met ons de veelzijdigheid en schoonheid van het Nederlands. Vier jij graag mee?
Ontdek alle activiteiten in onze agenda!
Jouw eigen evenement toevoegen?
Dat kan. Organiseer je zelf een lezing, debat, workshop of voorstelling rond taal, het Nederlands en aanverwante thema's? Meld jouw activiteit (gratis) aan via het formulier op onze website.