NEDERLANDS LEREN MET KLANK

In het museum is een korte presentatie te zien en te horen over PHONOBET.

Het PHONOBET alfabet is als onderzoeksproject speciaal ontworpen voor mensen die Nederlands leren. De bedenker ervan is Walda Verbaenen, grafisch vormgever en typografisch onderzoeker.

PHONOBET is een nieuwe manier om letters te leren lezen. De vorm van de letters is aangepast aan de uitspraak. Letter en klank(kleur) vallen samen. Zo kan je in het Nederlands de letter A op drie verschillende manieren uitspreken. PHONOBET geeft deze drie varianten in uitspraak een eigen vorm. Typografie helpt om taal beter te leren en begrijpen.

TAAL HOREN EN ZIEN

Ben je benieuwd hoe dit nieuwe PHONOBET alfabet eruitziet? Ga dan tijdens je bezoek zeker langs in het drukkersatelier in zaal 7 van het museum. En dit tussen dinsdag 24 september 2024 tot en met zondag 4 november 2024.

 

LEZING EN GESPREK VOOR GROEPEN

Op vraag geeft Walda meer uitleg aan groepen over haar initiatief.
Dit is zeker de moeite voor docenten die Nederlands aanleren aan anderstaligen en voor leerkrachten in het lager onderwijs.

Opgelet: reserveren is nodig.

Boek je graag een lezing of gesprek met Walda?
• Dat kan, van dinsdag 24 september tot en met zondag 4 november.
• Stuur ten laatste 1 week op voorhand een mailtje naar:
Balie_Museum_Plantin-Moretus@antwerpen.be
• Het museum regelt de afspraak verder met Walda Verbaenen.
• Een groep telt minstens 5 personen.

 

OVER WALDA
Walda Verbaenen is grafisch vormgever en typografisch onderzoeker. Walda’s drijfveer als ontwerper is haar sociale gevoel en verantwoordelijkheid. Voor Walda zijn letters de bouwstenen van lezen en onderwijs. Daarom gaat ze graag in gesprek met geïnteresseerden.
Walda gebruikt de ondersteunende functie en kracht van design en typografie (letters) als een nuttig en betekenisvol hulpmiddel. (Beeld)taal en het gebruik van letters kunnen een brug slaan om mensen dichter bij elkaar te brengen.
Walda tast de beeldende grenzen af van typografie, en hecht belang aan de zinvolle invulling en boodschap die haar grafisch werk kan bieden. Haar typografisch werk werd meerdere malen bekroond.

Walda studeerde Toegepaste Grafiek in Brussel, aan het Sint Lukas Instituut.
In Hasselt volgde ze de opleiding Reading Type and Typography aan de PXL-MAD School of Arts. En ze behaalde een postgraduaat Expert Class Type Design aan het Plantin Instituut voor Typografie in Antwerpen. Dit instituut werkt vanuit het Museum Plantin-Moretus.

Walda is een van de drie onderzoekers/ontwerpers van het Internationale Rosart Project. Naast haar werk als grafisch vormgever is ze werkzaam als typografisch onderzoeker in de onderzoeksgroep READSEARCH binnen MAD-research/UHasselt en als docent aan PXL-MAD, Hasselt en de Wijnpers, Leuven.

PHONOTYPE