Sinds 2015 zet de Week van het Nederlands de Nederlandse taal jaarlijks een week lang in het zonnetje. De organisatie van de Week is in handen van Vlaams-Nederlands huis deBuren en wordt mee gefinancierd door de Nederlandse Taalunie.

Jaarlijks selecteren zij twee ambassadeurs, één uit Nederland en één uit Vlaanderen, die het hele taalgebied dat jaar meenemen in hun enthousiasme over de Nederlandse taal. Samen maken ze een performance die tijdens de Week van het Nederlands op tournee gaat langs scholen en andere podia. Eerdere ambassadeursduo’s voor de Week van het Nederlands waren Raf Njotea en Joost Oomen (2022), Elfie Tromp en Jaouad Alloul (2021), Radna Fabias en Wannes Cappelle (2020) en Ellen Deckwitz en Ish Ait Hamou (2019). Wil je de ambassadeurs van dit jaar met hun performance uitnodigen op school? Mail anouk@deburen.eu om te informeren naar de mogelijkheden.

Tijdens de Week wordt ook onze Taalkrant uitgebracht; een krant vol leuke opdrachten voor in de klas of daarbuiten. Elke dag zijn prijzen te winnen met de beste inzendingen! De Taalkrant is via onze website aan te vragen, of zelf te downloaden, printen of digitaal in te kijken. Vanaf 2023 voorziet de Week van het Nederlands ook in een speciaal lespakket dat tijdens de Week kan worden ingezet in de klas.

De Week wordt niet gemaakt door deBuren en de Taalunie alleen: tijdens de Week van het Nederlands organiseren talloze verenigingen en organisaties uit de Lage Landen en daarbuiten activiteiten om de Nederlandse taal in de schijnwerpers te zetten. Elk jaar groeit het bereik van de Week van het Nederlands dankzij het enthousiasme en de inzet van die partners. Dus organiseert u in de eerste week van oktober een lezing, debat, workshop of voorstelling rond taal, het Nederlands of aanverwante thema’s? Meld die dan eenvoudig aan via onze website, dan zetten wij uw evenement online. Deelname is gratis en iedereen mag activiteiten aanmelden – zolang ze met het Nederlands te maken hebben natuurlijk. Hoe vroeger u een activiteit aanmeldt, hoe meer kans dat we het op onze sociale media of in onze nieuwsbrief, de Taalkrant en andere campagnes kunnen meenemen.

De laatste nieuwtjes over de Week van het Nederlands ontvangen? Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte. Of volg ons via Facebook of Instagram.