Noord & Zuid is het tijdschrift van de Orde van den Prince, een Vlaams-Nederlands genootschap voor Taal en Cultuur in de Lage Landen en daarbuiten. Het verschijnt sinds 2018 tweemaal per jaar (resp. in maart en september) en brengt uitsluitend thematische nummers, zo bv. over Muurgedichten, Rituelen, Stilte, Vrijheid enzovoort.

Noord & Zuid richt zich niet alleen tot de ruim drieduizend leden, maar tot iedereen in de Lage Landen met een warm hart en belangstelling voor (Nederlandse) taal en cultuur. Sinds kort is het tijdschrift te koop in enkele betere boekhandels en kan het geraadpleegd worden in een twintigtal openbare bibliotheken in Vlaanderen, Brussel en Nederland.

Ter gelegenheid van de Week van het Nederlands kunt u op een eenvoudige manier met Noord & Zuid kennismaken (zie hieronder).

 

Noord & Zuid: inhoud en vorm

Elk nummer van Noord & Zuid brengt in tweeënvijftig pagina’s een tiental artikelen geschreven door vakexperts in een voor een breed publiek toegankelijke taal. Naast een boeiende en eigentijdse inhoud is elk nummer ook typografisch zeer verzorgd met o.a. pentekeningen van Anne van Herreweghen, bekend van schrijversportretten (destijds in Vrij Nederland) en boekillustraties. Naast goede artikelen bevat Noord & Zuid ook altijd goede poëzie.

Het zopas verschenen nummer (september 2023) met als thema tijd schetst een beeld van hoe wij tijd bepalen, verklaren, beleven en (niet) begrijpen – aan de hand van bijdragen (o.a. van Maarten Van Dyck (filosoof), Barbara Baert (kunsthistorica), Thomas Hertog (kosmoloog) en Henk Verkuyl (taalkundige)), getuigenissen (o.a. van Alexander Rinnooy Kan (oud-politicus) en Michiel Schrijver (beeldend kunstenaar)) en gedichten (o.a. van Meng Jiao en Judith Herzberg).

 

Noord & Zuid: een cadeautje

Desgewenst kunt u het zojuist verschenen tijd-nummer ter ere van de Week van het Nederlands gratis toegestuurd krijgen. Het volstaat daarvoor een exemplaar aan te vragen per mail aan de redactiesecretaris Xavier.Lesage@skynet.be. En uw postadres op te geven. Aan de dertig snelst reagerende respondenten zal dan dit nummer worden toegestuurd.