Dit najaar organiseren deBuren en De Reactor voor de zevende keer een nascholingsdag voor middelbareschooldocenten Nederlands. De Dag van de Literatuurkritiek vervelt tot Literatuur in de Klas en stelt dit jaar de centrale vraag hoe je emoties bespreekbaar maakt in het literatuuronderwijs.

Tijdens Literatuur in de Klas maak je kennis met boeiende schrijvers, academici en literatuurcritici uit Vlaanderen en Nederland. Zij reflecteren op de onderwijspraktijk en reiken concrete lesmethoden aan voor in de les Nederlands. Als docent keer je huiswaarts met tal van ideeën, nieuwe kennissen en handige lesbrieven!

Tekenen alvast present op 3 oktober in Amsterdam: poëziepopicoon Ellen Deckwitz, onderzoeker Marloes Schrijvers, neerlandicus Sven Vitse, woordkunstenaar Hind Eljadid, auteur Aya Sabi en theatermaker Imre Besanger.

Het thema van dit jaar: gevoelens

De sprekers brengen elk een statement waarin ze zich de vraag stellen hoe literatuuronderwijs kan helpen met het verwoorden van gevoelens. Tijdens workshops later op de dag gaan ze daar dieper op in en krijg je concrete lesmethoden aangereikt voor in je les. Hoe kun je leerlingen bijvoorbeeld helpen om taal te geven aan hun emoties; hoe gebruik je poëzie om hen te begeesteren; hoe begeleid je hen om zelf een slam te schrijven en hoe wordt het gevoelsleven veruitwendigd in hedendaagse romans?

Zullen ook van de partij zijn: de ambassadeurs van de Week van het Nederlands Pete Wu en Esohe Weyden. Zij brengen de performance waarmee ze tijdens de Week van het Nederlands langs scholen en podia zullen toeren. 

Voor de eerste keer zullen we dit jaar ook de prijs voor de Jonge Recensent uitreiken.