In de audiodocumentaire Kinderen van het ABN vertelt Miet Ooms het naoorlogse verhaal van de Vlamingen en hun taal.
Zeventig jaar geleden was Vlaanderen nog een landelijke regio met een Franstalige elite en een overwegend dialectsprekende bevolking. Op drie generaties tijd heeft het Nederlands de plaats van het Frans ingenomen in het openbare leven. Hoe hebben de Vlamingen dat klaargespeeld? Wie bepaalde er wat goed Nederlands is? Wie doet dat nu? Welke rol speelt de openbare omroep? En welke rol de Nederlanders? Wat vinden de mensen nu zelf van hun eigen taal?
In de eerste drie afleveringen van de podcast komen ABN-activisten, taaladviseurs, tv-presentatoren en woordenboekmakers aan het woord. Ze vertellen over hun activiteiten, ervaringen en bevindingen. In de vierde aflevering is het de beurt aan gewone taalgebruikers. Mannen en vrouwen van alle leeftijden en achtergronden praten over hoe de veranderende tijden invloed hebben gehad op hun taalgebruik.
De eerste aflevering van Kinderen van het ABN verschijnt op de eerste dag van de Week van het Nederlands, 30 september, op de website van de lage landen.
Beluister hier alvast de trailer van de reeks.