Lukt het jouw leerling een stijlvol kort verhaal te schrijven? Dan heeft die misschien een voltreffer te pakken! De Rijksuniversiteit Groningen daagt noordelijke scholieren uit om hun schrijftalent te laten zien én te ontwikkelen tijdens een schrijfwedstrijd+. Dit jaar staat de wedstrijd in het teken van het werk van Marja Pruis, de gastschrijver van de Rijksuniversiteit 2024-2025. De Stijlvoltreffer moedigt scholen aan om aandacht te besteden aan creatief schrijven.

Tijdens de Week van het Nederlands worden de leerlingen klaargestoomd tot schrijver tijdens een workshopcarrousel, waarbij ze onder andere aan de slag gaan met de mogelijkheden en beperkingen van het korte verhaal, een eigen schrijfaanpak en het thema van de Stijlvoltreffer 2024.

Ambassadeurs van de Week van het Nederlands, Mohamed Ouaamari en Cesar Majorana zijn ook aanwezig. Zij brengen een performance die ze samen hebben geschreven over het thema ‘Nieuw in het Nederlands’. Daarbij kunnen zowel nieuwe elementen in de taal zelf aan bod komen als mensen voor wie het Nederlands een nieuwe taal is. De workshopcarrousel vindt plaats op 2 oktober van 13:00-16:00 uur in Groningen.

Schrijfwedstrijd

Na de workshop krijgen de leerlingen een maand de tijd om hun korte verhaal te schrijven. Op 9 december maakt de gastschrijver de winnaars bekend tijdens een feestelijke uitreiking, gevolgd door een College Tour met Marja Pruis.

Het winnende verhaal verschijnt als publicatie in het Dagblad van het Noorden. De winnaar van Stijlvoltreffer 2024 ontvangt daarnaast een geldbedrag van 200 euro en een luxe schrijfset. De tweede en derde prijswinnaars krijgen een geldbedrag van 150 en 100 euro. 

Ontdek hier hoe je met je leerlingen mee kunt doen!