Wanneer George Orwell net na WO II zijn legendarische roman 1984 schreef, had hij onder meer het Sovjetregime van die tijd voor ogen. Stalin stond model voor Big Brother. 1984 verscheen in 1949, maar de thema’s die Orwell aansneed, zijn vandaag nog steeds bijzonder relevant.
75 jaar na Orwell en 40 jaar na 1984 schrijven 7 hedendaagse auteurs over een dystopische toekomst. In Verboden Brieven hebben Jens Meijen, Sara Eelen, Pieter Van de Walle, Eva Salman, Rashif El Kaoui, Moya De Feyter en Yousra Benfquih het over totalitaire controle, de verwaterde waarheid en fake news, ontmenselijking, artificieel denkwerk, en onze planeet die overstroomt en opbrandt.
De illustraties in Verboden brieven zijn het resultaat van het onderzoek dat beeldend kunstenaar Victor Verhelst voerde naar de beeldtaal van oude postzegels en de mogelijkheden van herinterpretatie door AI.
Verboden Brieven verschijnt op 22 augustus bij Klein Uitgeverij en wordt op 1 oktober voorgesteld in Amor. Jens Meijen, Sara Eelen, Pieter Van de Walle, Rashif El Kaoui, Moya De Feyter en Yousra Benfquih lezen voor uit hun bijdragen aan het boek en gaan in gesprek met gastheer en literatuurfanaat Will-Limba Moleka van leesclub Read & Relax Together.
De voordrachten worden vergezeld van de beelden van Victor Verhelst en een soundscape door Mathieu Serruys.
Het inkomticket voor deze boekvoorstelling biedt 5 euro korting bij aankoop van het boek op deze avond.