We hebben je geduld op de proef gesteld, maar kunnen het nu van de daken schreeuwen: de Week van het Nederlands heeft opnieuw twee gezichten! De Nederlandse columnist en influencer Cesar Majorana en de Vlaamse schrijver en columnist Mohamed Ouaamari verkondigen dit jaar van 28 september tot 5 oktober hun liefde voor de taal, en vooral voor alles wat ‘Nieuw in het Nederlands’ is.

Nieuw in het Nederlands

Cesar en Mohamed zijn zelf allesbehalve nieuw in het Nederlands. Wel zijn ze beiden gefascineerd door de nieuwigheden die opduiken in onze taal. De komende maanden verdiepen ze zich in dit thema en maken ze er samen een performance over. Tijdens de Week van het Nederlands trekken ze langs scholen en andere podia in de Lage Landen met hun heerlijk humoristische viering van de veelzijdigheid van onze taal. Verwacht geen gortdroge analyse of stand van zaken, maar een sprankelende hulde aan het Nederlands, op het kruispunt van verbijstering en verwondering. 

“Ik vind het nog altijd grappig dat ik na het schrijven van twee boeken en een hele resem columns vaak het compliment krijg dat ik goed Nederlands kan.”
Mohamed Ouaamari


Wie zijn Cesar en Mohamed?  

© Marrie Dogger

Cesar Majorana (1996) heeft een vaste rubriek in de Volkskrant en is columnist in de VPRO Gids. Eerder presenteerde hij de talkshow Club Hub op NPO3 en was hij te horen op Radio 1 als Druktemaker. Vandaag bereikt hij als influencer een miljoenenpubliek met zijn video’s over wijn en mode. Hij heeft vmbo-tl afgerond en behaalde een master aan het Sandberg Instituut. Als schrijver en kunstenaar houdt hij zich bezig met thema’s als het internet, cultuur en metaforen. Cesar vindt het fascinerend hoe het internet ons taalgebruik permanent heeft veranderd en is van mening dat nieuwe tekstvormen, zoals e-mails of appjes, meer aandacht verdienen. In 2019 nam hij deel aan de jaarlijkse schrijfresidentie van deBuren in Parijs.   

© Simon Debbaut-L'Ecluse

Mohamed Ouaamari (1991) is auteur, gewezen columnist van de Vlaamse krant De Morgen en werkt momenteel als televisieproducer. Zijn debuut Groetjes uit Vlaanderen, over opgroeien tussen twee werelden, verscheen in 2020 bij Prometheus en werd lovend onthaald. In 2023 volgde bij dezelfde uitgever zijn romandebuut Gesloten wegens omstandigheden. Mohamed heeft een scherpe kijk op de actualiteit en de samenleving, die hij becommentarieert met veel gevoel voor humor. Hij is ook geïntrigeerd door jongerentaal en -cultuur. Vorig jaar begeleidde hij de leerlingen van een Antwerpse school bij het schrijven van (kort)verhalen, in het kader van de campagne ‘Vrienden voor het lezen’. Net als Cesar nam Mohamed in 2019 deel aan de schrijfresidentie van deBuren.

Bij de Taalstaat

Bij De Taalstaat vertelden Cesar en Mohamed over hun plannen voor de Week van het Nederlands. Cesar vindt dat er heel wat soorten taalgebruik bestaan die niet de aandacht krijgen die ze verdienen: “We respecteren soms niet wat jongeren doen met taal, met appjes en zo. Maar het is geen tennis wat ze doen, het is óók lezen.” 

Wat ze als ambassadeurs van de taal willen bereiken, vroeg presentator Frits Spits tot slot. "Gewoon dat taalvirus doorgeven", zei Mohamed. Hoe ze dat zullen doen en welke performance ze samen gaan maken, ontdekken we tijdens de Week van het Nederlands. Inschrijven kan begin juni. Ook komt er zoals elk jaar een Taalkrant uit vol leuke opdrachten en weetjes, en we maken een lespakket voor scholen.

Heb je vragen of wil je graag dat Cesar en Mohamed langskomen bij jou op school? Mail dan naar weekvanhetnederlands@deburen.eu.

Eerdere ambassadeurs 

De Week van het Nederlands kiest elk jaar twee ambassadeurs uit om dat jaar een ode aan de Nederlandse taal te brengen. Eerdere ambassadeursduo’s voor de Week van het Nederlands waren: