Op 30 september trapten we de Week van het Nederlands af op de Nacht van de Canon in Gent. Het begin van een achtdaagse langs de schoonheid van de Nederlandse taal. Hieronder vind je een (veel te kleine) greep uit wat we die week voor moois zagen!
1. Nacht van de Canon
De Nacht van de Canon van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) in Gent begon met de première van het optreden van de ambassadeurs van het Nederlands van dit jaar: Raf Njotea en Joost Oomen. In hun performance ‘De onmogelijke opgave om de ondergaande zon te bezingen - in 20 minuten’ proberen ze juist dat - de ondergaande zon bezingen - wél te doen, en nog op een originele manier ook. Het vormde niet alleen het startpunt van een wervelende canonnacht, maar ook meteen het startschot van de Week van het Nederlands.
Naast Raf en Joost traden onder meer Delphine Lecompte, Jonas Bruyneel, Douglas Firs en IKRAAAN op. De literaire en muzikale gasten gingen door tot in de late uurtjes. En dat was niet alles: op de Nacht van de Canon werden ook de eerste resultaten van de nieuwe enquête naar de literaire canon gepresenteerd. Je kunt er hier en hier alles over lezen.
Debatcentrum De Balie organiseerde later die week samen met deBuren, de KANTL en Fixdit nog een avond over vrouwen in de nieuwe literaire canon, of het gebrek daaraan. Heb je die gemist? Je kunt de gehele avond nu terugkijken.
2. De Week van het Nederlands op NPO Radio 1 en VRT Online
Beluister de volledige uitzending.
Het mag intussen een ware traditie heten: de officiële opening van de Week van het Nederlands bij De Taalstaat op NPO Radio 1 én bij de VRT.
Voor de gelegenheid werd opnieuw over de grenzen heen een uitzending gemaakt: Frits Spits (NPO Radio 1) en Jan Hautekiet (VRT Radio 1) presenteerden deze bijzondere uitzending vanuit de studio in Hilversum. Naast een gesprek met ambassadeurs Raf en Joost over de schoonheid van de taal kwamen ook Delphine Lecompte, Claudia de Breij en Marc van Ranst langs om te spreken. Lieke van Deinsen presenteerde de nieuwe literaire canon en Marita Mathijsen, emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, vertelde over de poëzie van Willem Kloos.
Als kers op de taart werd dit jaar ook de Taalboekenprijs uitgereikt. Deze prijs voor het beste taalboek werd toegekend aan ‘Vertalen in de Nederlanden’ van de vertaalkundigen Theo Hermans, Cees Koster, Inger Leemans, Ton Naaijkens en Dirk Schoenaers.
3. Performance ‘De onmogelijke opgave om de ondergaande zon te bezingen - in 20 minuten’
Ambassadeurs Raf Njotea en Joost Oomen reisden de hele Week van het Nederlands langs scholen en podia in Vlaanderen en Nederland met hun performance.
Tijdens de Nacht van de Canon maakten ze hun debuut voor het grote publiek, waarna ze speelden op welgeteld negen verschillende locaties: van Den Haag tot Nijmegen, van Menen tot Tienen en Denderleeuw. Na elke scholenvoorstelling volgde een gesprek met de klas én een opdracht die vooral tot doel heeft plezier te hebben met taal, want is dat niet het belangrijkste?
De volledige voorstelling van Raf en Joost werd opgenomen bij omroep VRT in Brussel en kun je hier terugkijken!
Een bijzondere gast bezocht de voorstelling van de ambassadeurs op donderdag, in het Heilig-Hart&College in Halle: Vlaams minister-president Jan Jambon. RingTV was ook aanwezig, en maakte een reportage die je hier kunt bekijken.
In de Brakke Grond in Amsterdam beëindigden Raf en Joost hun tournee bij een nagesprek van een prachtige voorstelling van Louis Janssens en Willem de Wolf.
4. Acht Taalkunstenaars
Aan de hand van acht taalopdrachten uit onze Taalkrant gingen we ook deze Week van het Nederlands weer op zoek naar taalkunstenaars. Jullie waren met honderden om, alleen of in klasverband, deel te nemen aan onze opdrachten, die allemaal in het teken van schoonheid (in de Nederlandse taal) stonden. Van het bezingen van de mooiste bouwwerken tot het uitvinden van nieuwe spreekwoorden of schrijven van limericks: aan taalkunstenaars in elk geval geen gebrek in ons taalgebied!
Elke avond om 19.00 maakte een door ons gekozen taalkunstenaar de laureaat bekend door middel van een Instagram Live op de pagina van de Week van het Nederlands. Onder andere Evangeline Agape, Elfie Tromp en Yahya Sumai kozen mee uit de inzendingen.
Bekijk het overzicht van de winnaars en de uitreikingen.
Dat was het dan voor dit jaar! Zet 30 september tot en met 7 oktober 2023 alvast met hoofdletters in je agenda, want dan is er weer een nieuwe Week van het Nederlands. Tot dan!