Op 30 september trapten we de Week van het Nederlands traditiegetrouw af in Hilversum, bij Frits Spits van De Taalstaat op de Nederlandse Radio 1. Het begin van een achtdaagse langs emotie en gevoel in de Nederlandse taal. Hieronder vind je een greep uit wat we voor moois hebben gezien, gehoord en gelezen tijdens de Week van het Nederlands!

1. Nederlands leren met een app

Als aftrap van de Week van het Nederlands lanceerde het online leerplatform NedBox een gloednieuwe app waarmee anderstaligen waar en wanneer ze willen Nederlands kunnen oefenen. Van het prachtige resultaat kan zelfs taalapp Duolingo nog wat leren.

Vlaams minister van Inburgering en Samenleven Bart Somers mocht de app presenteren, en ook Het Laatste Nieuws was erbij aanwezig.

2. De Taalstaat

Ambassadeurs van de Week van het Nederlands Pete Wu en Esohe Weyden gingen tijdens de Week op tournee met een voorstelling die ze speciaal daarvoor maakten. Het thema: emotie en gevoel in de Nederlandse taal.

Met welke missie gingen ze langs op de scholen die ze bezochten, waarom vinden zij de Nederlandse taal zelf eigenlijk mooi, en hoe kwam hun voorstelling tot stand? Ze vertelden erover bij De Taalstaat op de Nederlandse Radio 1. Luister het interview hier terug.

3. Omroep VRT viert de Week

Niet alleen bij de Nederlandse publieke omroep, ook bij de Vlaamse VRT werd de Week van het Nederlands uitbundig gevierd met onder andere de uitreiking van de Taalboekenprijs, de verkiezing van het Kinder- en Tienerwoord van het jaar en de publicatie van Het Grote Ontbreekwoordenboek, een boek over de woorden die onze taal mist.

VRT zette dit jaar ook mee haar schouders onder de vijfde editie van De Schrijfwijzen, een ludiek taalspel dat op vrijdag 6 oktober simultaan plaatsvond in wel honderd bibliotheken verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. Meer dan drieduizend taalliefhebbers namen het tegen elkaar op om een gouden ticket te bemachtigen voor de grote finale, op 21 oktober.

4. Voorstelling 'We zijn er'

Een week lang gingen we met ambassadeurs Pete en Esohe op tour langs scholen en podia in Nederland en Vlaanderen. Ze traden op met hun voorstelling 'We zijn er' én gingen vervolgens in een korte workshop samen met het publiek op zoek naar de allermooiste, allergevoeligste zin van het hele taalgebied. Kijk, luister en lees hun voorstelling hier terug.

We reisden van Groningen tot Brugge en van Denderleeuw tot Amsterdam. We gingen langs bij de 1000 Dichters-tournee van het ILFU en bezochten ontmoetingsdag GOESTING in Brugge. Een bijzondere gast bezocht de voorstelling van de ambassadeurs op donderdag in Antwerpen: een échte ambassadeur, namelijk de Ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in België Pieter Jan Kleiweg de Zwaan.

Ook de Gazet van Antwerpen was aanwezig om erover te schrijven!

5. Literatuur in de Klas

Op 3 oktober organiseerden deBuren en literair-kritisch platform De Reactor een nascholingsdag voor middelbareschooldocenten Nederlands. Dit jaar stond de vraag centraal hoe je emoties bespreekbaar maakt in het literatuuronderwijs. Met inspirerende bijdragen en workshops van onder meer poëziepopicoon Ellen Deckwitz, onderzoeker Marloes Schrijvers en neerlandicus Sven Vitse. 

Lewis Debaere werd uitgeroepen tot De Jonge Recensent 2023 met zijn recensie ‘Willem probeert de echo van de tekst in zijn mond te proeven’ over de novelle Hij wist het niet meer (2022) van Wim Opbrouck.

6. Acht taalkunstenaars

In het hele taalgebied gingen mensen aan de slag met de opdrachten in onze Taalkrant van dit jaar. Jullie waren met honderden om, alleen of in klasverband, deel te nemen aan onze opdrachten, die allemaal in het teken van emotie (in de Nederlandse taal) stonden. Er zijn zelfs zelfgeschreven liedjes ingezonden!

Hoe moeilijk ook, elke dag koos onze jury een winnaar uit. Gefeliciteerd aan onze taalkunstenaars van dit jaar!

Bibliotheken en scholen in heel Nederland en Vlaanderen en daarbuiten deden op hun eigen manier mee aan de Week. Er waren wedstrijden en dictees, boekpresentaties en podcasts, open mics en spelletjes. In totaal werden er ruim honderd activiteiten aangemeld, van Zuid-Afrika tot Suriname, van Gent tot Tilburg. Lang niet alles kon een plekje krijgen in dit overzicht, maar we willen iedereen hartelijk danken voor jullie bijdrage, enthousiasme en aanwezigheid.

We zien jullie heel graag volgend jaar, bij de tiende Week van het Nederlands! Noteer 28 september tot 5 oktober 2024 alvast in je agenda.