Samen met een nieuwe website en een gloednieuw logo presenteren we de ambassadeurs van de negende editie van de Week van het Nederlands: dichter en presentator Esohe Weyden (1999) en journalist en schrijver Pete Wu (1985). Van 30 september tot 7 oktober brengen we met hen een ode aan de Nederlandse taal in al haar gevoeligheid.
De kracht van taal in al haar mogelijkheden en variaties speelt een belangrijke rol in het werk van Esohe en Pete. “Zij maakt van niets iets, want zij geeft door zinnen aan zinloosheid betekenis”, dicht Esohe Weyden over de taal in haar dichtbundel Tussentaal die vorig jaar uitkwam. De taalkunstenares kijkt er “enorm naar uit om dit jaar als ambassadeur de verscheidenheid die onze taal biedt in de kijker te zetten: de zachte en de harde klanken, de mooie en de tenenkrommende woorden, de elegantie die de taal kan uitstralen maar evengoed ook haar ruwheid”.
Ook Pete Wu weet, als iemand die “tegenwoordig alleen maar met taal en beeld bezig is”, hoe belangrijk taal is om zich te uiten. Dat weet hij ook in persoonlijke zin, want taal – of het gebrek eraan, als je niet dezelfde taal spreekt als je ouders – speelt een belangrijke rol in zijn non-fictieboek De Bananengeneratie, over het dubbelleven van Chinese Nederlanders zoals hij. Een kinderboek en roman zijn in de maak. Dat hij dit jaar de Week van het Nederlands met spokenworddichteres Esohe mag vertegenwoordigen vindt hij “een hele eer voor iemand wiens eerste taal niet Nederlands is; ik leerde dat pas op de basisschool”.
Gevoel in de Nederlandse taal
De Week van het Nederlands valt dit jaar van 30 september tot en met 7 oktober. Net als in voorgaande jaren zullen de ambassadeurs een performance maken die tijdens de Week op tournee gaat. Esohe en Pete zullen daarvoor werken rond de thematiek van gevoel en emotie in de Nederlandse taal. Is het Nederlands te ‘droog’ om een gevoelige en emotionele taal te zijn, of biedt de taal juist tal van mogelijkheden om boosheid, verdriet, geluk en andere emoties te uiten? Waar eindigt de taal en begint de non-verbale communicatie?
Ik denk dat taal essentieel is om emoties uit te drukken
Pete Wu
Pete Wu: “Ik denk dat taal essentieel is om emoties uit te drukken; de uitdaging ligt ’m in het heersende idee dat het Nederlands, met haar harde klanken, geen emotionele of passionele taal is. Dat wil ik dit jaar ontkrachten.” Esohe heeft het idee dat mensen vaak naar het Engels grijpen om hun emoties te omschrijven. Onterecht: “Ik vind dat je in het Nederlands nóg nauwkeuriger te werk kan. Je kan echt héél minutieus op zoek gaan naar het juiste woord met de juiste gevoelswaarde en dat wil ik tijdens de Week van het Nederlands duidelijk maken.”
Op de Nederlandse Radio 1 vertelde Pete bij De Taalstaat zaterdag over de Nederlandse taal en de plannen voor de Week van het Nederlands. Wat Pete en Esohe samen gaan maken, wordt later dit jaar bekendgemaakt. Ook komt er zoals elk jaar voor de Week weer een Taalkrant uit vol leuke opdrachten en weetjes, en maken we een lespakket voor scholen. Wil je meer informatie of dat Esohe en Pete langskomen op je school? Mail dan anouk@deburen.eu.
Wie zijn Esohe en Pete?
Pete Wu is journalist en schrijver. Herfst 2019 debuteerde hij met De bananengeneratie bij uitgeverij Das Mag, dat genomineerd werd voor de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek. Lente 2020 verscheen de documentaire Pete en de bananen bij VPRO over daten als Nederlander van Aziatische komaf. In de herfst van 2022 ging de podiumbewerking van De bananengeneratie bij Theater Oostpool in première, en in de zomer van 2023 verschijnt een verhalenbundel voor uitgeverij Gottmer. Eerder studeerde Pete Engelse literatuur, amerikanistiek en mediafilosofie en schreef hij voor de Volkskrant, International Film Festival Rotterdam, VICE, NOS en Brandpunt+. Hij is ambassadeur voor Queer & Pride Amsterdam en adviescommissielid voor Literatuur Vlaanderen en het toekomstige museum FENIX in Rotterdam.
Esohe Weyden is dichter en presentator. Daarnaast is ze masterstudent rechten aan de Universiteit Antwerpen, waar ze ook campusdichter is. Als dichter houdt ze zich voornamelijk bezig met spoken word en voordracht, maar ook op papier komen haar teksten tot leven. Zo debuteerde ze vorig jaar met haar dichtbundel Tussentaal, die genomineerd werd voor de C. Buddingh’-prijs 2022 voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het jaar. Ze won ook de publieksprijs van de PrixFintroPrijs 2022 voor Nederlandstalige literatuur. Ze is lid van de kernredactie van het literaire tijdschrift DW B, presenteert Mensen zeggen dingen en is cultuurreporter van ATV. Esohe publiceerde onder meer in de literaire tijdschriften Poëziekrant, DW B en Het Liegend Konijn. In 2019 werd ze verkozen tot Laureaat van de Kunst en in 2021 was ze ambassadeur van de Jeugdboekenmaand.
Eerdere ambassadeurs
De Week van het Nederlands kiest elk jaar twee ambassadeurs uit om dat jaar een ode aan de Nederlandse taal te brengen. Eerdere ambassadeursduo’s voor de Week van het Nederlands waren: