Aan de hand van acht uitdagingen gingen we samen met Onze Taal op zoek naar taalkunstenaars.

Met de Taalkrant maakten we een reis rond de wereld in acht taalopdracht. Jong en oud namen deel aan de wedstrijd, alleen of in klasverband, via e-mail en hun eigen socialemediakanalen. Samen begonnen we op zaterdag 2 oktober aan onze reis in de Lage Landen en op 9 oktober kwamen we toe in Suriname, de eindhalte van ons taalspel.

Elke avond om 19.00 maakte een vertegenwoordiger van het land in kwestie de laureaat bekend door middel van een Facebook Live op de pagina van de Week van het Nederlands. O.a. Algemeen secretaris van de Taalunie Kris Van de Poel, dichter Alfred Schaffer en VS-correspondent Björn Soenens namen plaats in het virtueel zitje naast onze anker Anke Verschueren.

We zetten graag voor jullie alle laureaten én prijsuitreikingen nog een keertje op een rij.

1. de Lage Landen

Algemeen Secretaris van de Taalunie beet het spits af en reikte de eerste prijs uit tijdens de Startdag van de Week van het

Nederlands in Zuiderpershuis.

2. Tsjechië

De tweede prijs werd uitgereikt door prof. Wilken Engelbrecht, hoogleraar Nederlands aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Palacký-Universiteit Olomouc in Tsjechië en bij de Faculteit Humane Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Lublin in Polen.

3. Duitsland

De derde taalkunstenaar van de dag werd uitgeroepen door Janik Trompell. Janik won in 2020 de derde prijs van WriteNow! Wereldwijd, een Nederlandstalige literaire schrijfwedstrijd waar ook internationale aspirant-auteurs de kans krijgen om hun schrijfcarrière een duwtje in de rug te geven.

4. Italië

Diplomatiek Vertegenwoordiger van Vlaanderen in Italië, oftwel Flanders in Italy Geert De Proost kroonde de vierde Taalkunstenaar van de Dag en vertelde ons meer over het Nederlands in Italië.

5. Indonesië

De vijfde opdracht nam ons mee naar Indonesië. Schrijfresident bij deBuren en journalist bij Trouw Robin Goudsmit voegde het woord "schierpen" toe aan onze dagelijkse woordenschat.

6. Zuid-Afrika

Van Indonesië ondernamen we de heuse tocht naar Zuid-Afrika, waar het gedicht van de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog stond te wachten op een Nederlandse antitaling. Schrijver en winnaar van de P.C. Hooft-prijs Alfred Schaffer koos het mooiste gedicht uit.

7. Verenigde Staten

Op vrijdag troffen we VS-correspondent Björn Soenens aan voor het Witte Huis in Washington DC. Met president Joe Biden in de achtergrond gaf hij de titel van Taalkunstenaar van de Dag aan de laureaat die meer dan 150 foute vrienden had gevonden.

8. Suriname

Als laatste stop belanden we bij Suriname waar we onze reis rond de wereld beëindigen met een heerlijke taalquiz. Docent Sita Doerga Misier reikte vanuit de Anton de Kom Universiteit samen met Anke Verschueren de laatste Taalkunstenaar van de Dag titel uit.Dit waren ze allemaal! Niet gewonnen? Niet getreurd! Zoals met alle spelletjes is deelnemen belangrijker dan winnen. Blijf oefenen op je taalkunsten! We zien je graag volgend jaar opnieuw.