Aan de hand van acht taalopdrachten uit onze Taalkrant gingen we voor de Week van het Nederlands op zoek naar taalkunstenaars.

Jullie waren met honderden om, alleen of in klasverband, deel te nemen aan onze opdrachten, die allemaal in het teken van schoonheid (in de Nederlandse taal) stonden. Van het bezingen van de mooiste bouwwerken tot het uitvinden van nieuwe spreekwoorden of schrijven van limericks: aan taalkunstenaars in elk geval geen gebrek in ons taalgebied!

Elke avond om 19.00 maakte een door ons gekozen taalkunstenaar de laureaat bekend door middel van een Instagram Live op de pagina van de Week van het Nederlands. Onder andere Evangeline Agape, Elfie Tromp en Yahya Sumai kozen mee uit de inzendingen.

We zetten graag voor jullie alle laureaten én prijsuitreikingen nog een keertje op een rij.

1. Hoe verkoop je een wereldwonder?

Een van onze twee taalambassadeurs van dit jaar reikte de eerste prijs uit: Joost Oomen.

2. Welke woorden veroverden je hart?

De tweede prijs werd uitgereikt door dichter, filmmaker en artiest Lemuël de Graav.

3. Hoe kan jaloezie mooi zijn?

Dit keer was woordenweefster en taalkunstenaar Evangeline Agape (@kriebelsessies) van de partij om de beste taalkunstenaar van die dag aan te wijzen.

4. Hoe vertaal je een lied in emojis?

Maar liefst 300 inzendingen ontvingen we voor deze opdracht! Creatieve duizendpoot Anke Verschueren maakte de winnaar bekend.

5. Hoe proeft, ruikt, klinkt en voelt de liefde?

Een echte ambassadeur voegde zich dit keer bij ons om de inzendingen over de liefde door te nemen: Nederlands ambassadeur in België Pieter Jan Kleiweg de Zwaan.

6. Wat moet een nieuwe uitdrukking worden?

Behalve zijn keuze voor de taalkunstenaar met de mooiste nieuwe uitdrukking, deelde schrijver en filmmaker Yahya Sumai ook een prachtige uitdrukking in het Arabisch via Instagram Live.

7. Wat is lelijk, maar vind jij mooi?

Op vrijdag keerde onze taalambassadeur van vorig jaar Elfie Tromp even terug bij de Week van het Nederlands om de winnende limerick bekend te maken.

8. Hoe charmeert jouw huidig boek je?

Na een week touren langs middelbare scholen, sloten we de Week van het Nederlands af met onze Vlaamse taalambassadeur Raf Njotea en een grappige taalkunstenaar!Niet gewonnen? Niet getreurd! Blijf schrijven, en we zien je graag volgend jaar opnieuw.