Op 2 oktober begonnen we aan een 7-daagse talige reis doorheen de Lage Landen en ver daarbuiten. Herbeleef deze reis via deze vier hoogtepunten.

1. Uitzending van De Taalstaat door Radio 1 en NPO Radio 1

Om 11u stelden de ambassadeurs van het Nederlands Jaouad Alloul en Elfie Tromp hun eclectische performance 'Taal is macht' voor bij De Taalstaat op NPO Radio 1 én VRT Radio 1.

De uitzending was de officiële aftrap van de Week van het Nederlands en werd voor de gelegenheid gemaakt over de grenzen heen: Frits Spits (NPO Radio 1) en Jan Hautekiet (VRT Radio 1) presenteerden deze bijzondere uitzending vanuit de studio in Hilversum. Naast de ambassadeurs kwamen ook Tom Lanoye, Jan Cremer, Joël De Ceulaer, Jaouad Alloul, Elfie Tromp, Mounir Samuel, Elma Drayer en Sofie Decock langs om in het teken van ons thema De Taalstaat op stelten te zetten. 

Als kers op de taart werd dit jaar ook de Taalboekenprijs uitgereikt. Deze prijs voor het beste taalboek – een boek dat bedoeld is voor een breed publiek, en dat oorspronkelijk, goed geschreven en taalkundig relevant is, werd toegekend aan Diedrik van der Wal voor zijn boek Alles begint met A.

Herbeluister het fragment op de website van NPO Radio 1 (of pik meteen de hele uitzending mee).

2. Startshow met Antjie Krog

De avond begon met het allereerste optreden van de ambassadeurs van het Nederlands Elfie Tromp en Jaouad Alloul. In première brachten ze 'Taal is macht', een performance over het openbreken van de hokjes van de taal en het Nederlands van de toekomst.

Tijdens het tweede deel van de avond gingen we dieper in op de literaire canon en de macht van taal. Naar aanleiding van de podcastreeks Canonconversaties ging presentator Anke Verschueren hierover in gesprek met Antjie Krog, een van de belangrijkste literaire stemmen van Zuid-AfrikaSchrijver Rashid Novaire en artiest Leonore Spee (Teletext) schoven mee aan tafel. Daarna trakteerde Marjan De Ridder het publiek op een interactief taalspel waarmee ze op zoek gingen naar de grenzen van taalregels.

*Deze partners zijn: Vlaams-Nederlands Huis deBuren, de Taalunie, Creatief Schrijven vzw en de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren.

3. Acht Taalkunstenaars van de Dag

Met de Taalkrant maakten we een reis rond de wereld in acht taalopdracht. Jong en oud namen deel aan de wedstrijd, alleen of in klasverband, via e-mail en hun eigen socialemediakanalen.

Elke avond om 19.00 maakte een vertegenwoordiger van het land in kwestie de laureaat bekend door middel van een Facebook Live op de pagina van de Week van het Nederlands. O.a. Algemeen secretaris van de Taalunie Kris Van de Poel, dichter Alfred Schaffer en VS-correspondent Björn Soenens namen plaats in het virtueel zitje naast onze anker Anke Verschueren.

Bekijk het overzicht van alle winnaars.

4. Taal is macht

Ambassadeurs Elfie Tromp en Jaouad Alloul reisden met hun performance Taal is macht door Vlaanderen en Nederland.

Tijdens de startshow in het Zuiderpershuis maakten ze hun debuut voor het grote publiek, waarna ze vier schoolvoorstellingen speelden in het Heilig Hart College, Sint-Franciscusinstituut Evergem, Sint-Barbaracollege en CSG Penta College Scala Rietvelden. Meer dan 600 leerlingen en honderden leerkrachten waren getuigen van hun spetterende performance over hedendaags taalgebruik.

In de Brakke Grond in Amsterdam beëindigden ze hun tournee als voorprogramma van het GrensGeluid-concert van Lisette Ma Neza en Neil Akenzua.