Van 30 september tot en met 4 oktober reizen Cesar Majorana en Mohamed Ouaamari door de Lage Landen. 

Naar goede gewoonte brengen de ambassadeurs van de Week van het Nederlands een bezoek aan scholen in Vlaanderen en Nederland. 

Houden Cesar Majorana en Mohamed Ouaamari dit jaar halt bij jouw school? “We vieren De Week van het Nederlands al een aantal jaar op onze school. Inmiddels is de Week uitgegroeid tot een echt feest van de Nederlandse taal. We mochten ook de ambassadeurs al een paar keer verwelkomen en dat liet een diepe indruk achter op de leerlingen. Zij benaderen het Nederlands op een heel creatieve manier, enorm bevlogen en vanuit hun eigen relatie met de taal. Heel inspirerend voor leerlingen én leerkrachten!”

— Monica Callens, docent NederlandsHumoristische viering van de taal 

Cesar en Mohamed brengen in hun performance een ode aan alles wat ‘Nieuw in het Nederlands’ is, het thema van onze tiende editie. 

Zelf zijn ze allesbehalve nieuw in het Nederlands. Wel zijn ze beiden geïntrigeerd door de nieuwigheden die opduiken in onze taal. Samen brengen ze een heerlijk humoristische viering van de veelzijdigheid van onze taal. Verwacht geen gortdroge analyse of stand van zaken, maar een sprankelende hulde aan het Nederlands, op het kruispunt van verbijstering en verwondering. 

Een doortocht van onze ambassadeurs neemt één lesuur in beslag. Openen doen ze met hun performance, die ongeveer 20 minuten duurt. Daarna gaan ze in interactie met het publiek, waarbij ze op een leuke en laagdrempelige manier creatief aan de slag gaan met taal. 

Wil je graag dat deze twee taalminnende creatievelingen met hun performance langskomen bij jou op school?  

Dat kan! 

Hoe?   

Mail naar weekvanhetnederlands@deburen.eu voor meer informatie en de tarieven. 
Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt!

Cesar en Mohamed 

Ook dit jaar gingen we op zoek naar twee geknipte ambassadeurs, een uit Vlaanderen en een uit Nederland. Cesar en Mohamed zijn twee enthousiaste taalliefhebbers die elk op hun eigen manier een band hebben met het Nederlands. Ze liepen elkaar trouwens al eerder tegen het lijf: in 2019 namen ze allebei deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs. En misschien hebben ze daar ook weleens samen op een podium gestaan... 

Cesar Majorana is columnist, presentator en influencer. Hij bereikt een miljoenenpubliek met zijn video’s op sociale media. Als schrijver en kunstenaar houdt hij zich bezig met thema’s als het internet, cultuur en metaforen. Hij vindt het fascinerend hoe het internet ons taalgebruik permanent heeft veranderd en is van mening dat nieuwe tekstvormen, zoals e-mails en appjes, meer aandacht verdienen. 

Mohamed Ouaamari is auteur, columnist en televisieproducer. Hij gaat graag op ontdekkingstocht in de wereld van jongeren. In 2023 trok hij naar een middelbare school in Deurne, waar hij workshops creatief schrijven gaf. In 2021 ging hij in gesprek met jongeren die niet graag lezen. Mohamed schreef twee boeken: het veelgeprezen Groetjes uit Vlaanderen verscheen in 2020, en vorig jaar volgde zijn roman Gesloten wegens omstandigheden. Hij houdt van Elsschot, van jongerentaal en van het op humoristische wijze fileren van de samenleving.