Foto Mathias Hannes

Tijdens de Week van het Nederlands reizen ambassadeurs Raf Njotea en Joost Oomen door Nederland en Vlaanderen.

Waar vind je schoonheid in de Nederlandse taal? Hoe maak je een mooie tekst zonder in clichés te vervallen? Met die vragen zijn ze dit jaar aan de slag gegaan. Het resultaat daarvan kun je zien in hun performance De onmogelijke opgave om de ondergaande zon te bezingen - in 20 minuten.

Schoonheid in de Nederlandse taal

Stel: je luistert naar een lied van je favoriete artiest of je kijkt naar iets adembenemend moois - een ondergaande zon bijvoorbeeld. Hoe kan je die ervaring in taal overbrengen? Kunnen woorden wel net zo prachtig en emotioneel zijn? Kan je iets wat mooi is wel echt in woorden vatten?

Het leidende thema van de Week van het Nederlands is dit jaar 'schoonheid in de Nederlandse taal'. Ambassadeurs van het Nederlands Joost Oomen en Raf Njotea maakten er een korte en krachtige performance over waarmee ze tijdens de week langs scholen en podia reizen. In hun voorstelling gaan ze op zoek naar een recept om wat je ziet, voelt en ervaart mooi – maar zonder clichés – onder woorden te brengen.

Uit hun performance

De ondergaande zon smaakt naar erwtjes. Naar bloedsinaasappelsien.

De zon smaakt naar bruiswater, maar niet in een glas. Groot als de zee, maar nooit zout en glinsterend als het laagje olie dat in de haven tegen de kade klotst. 

Ze smaakt naar wanneer je je vingers aflikt na een zakje paprikachips. Naar hoe je dénkt dat guave smaakt, omdat je nooit helemaal meer weet hoe guave alweer precies smaakt. Zonsondergang smaakt naar het laatste restje chocomelk dat je vergeten bent opnieuw te roeren en er zich een bodempje in je glas gevormd heeft dat net wat dikker is dan wat je eerder dronk.

Dit is waar je Raf en Joost tijdens de Week kunt vinden

30.10 openen Raf en Joost de Week van het Nederlands om 20.30 uur tijdens de Nacht van de Canon, KANTL, Gent (BE).

01.10 zijn Raf en Joost vanaf 11 uur te gast in een internationale uitzending van De Taalstaat (KRO-NCRV) bij NPO Radio 1 én VRT Radio 1.

03.10 Mondial College, Nijmegen (NL)

03.10 De Haagse Hogeschool, Den Haag (NL)

04.10 VIA Tienen, Tienen (BE)

04.10 performance bij deBuren om 18.30 uur, Brussel (BE), gevolgd door een aflevering in de reeks Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd die helemaal in het teken staat van taal.

05.10 Leonardo College, Denderleeuw (BE)

05.10 Omroep VRT, Brussel (BE)

06.10 Heilig-Hart & College, Halle (BE)

06.10 Kunsthumanoria, Brussel (BE)

07.10 Sint-Aloysiuscollege, Menen (BE)

07.10 Na de voorstelling van Louis Janssens & Willem de Wolf om 20.00 uur leiden Raf en Joost een nagesprek in de Brakke Grond, Amsterdam (NL).