Speciaal voor de Week van het Nederlands maken ambassadeurs Esohe Weyden en Pete Wu een voorstelling waarmee ze in de Week langs scholen en podia reizen. Het thema dit jaar: emotie en gevoel in de Nederlandse taal.

In een performance van ongeveer 20 minuten vertellen Esohe en Pete aan de hand van de vier basisemoties angst, blijdschap, boosheid en verdriet over een spannende dag waarop alles lijkt te mislukken - een wervelende mix van fictie, non-fictie en poëzie, waarin het humoristische met het tragische samenkomt in de schoonheid van het Nederlands.



"De Week van het Nederlands wordt al een aantal jaar op onze school gevierd en is inmiddels uitgegroeid tot een echt feest van de Nederlandse taal. We hebben de ambassadeurs al twee keer mogen verwelkomen en dat heeft een diepe indruk achtergelaten op de leerlingen. De taal wordt op een creatieve manier benaderd door inspirerende ambassadeurs uit Vlaanderen en Nederland, die elk op hun eigen manier een relatie met de taal hebben en dit op bevlogen wijze overbrengen. Dit geeft zowel de leerkrachten als de leerlingen inspiratie om aan de slag te gaan met het thema van de Week van het Nederlands en om de verschillende aspecten van onze prachtige taal te ontdekken."

Monica Callens, docent Nederlands


Foto Mathias Hannes
Foto Mathias Hannes

Wil jij de ambassadeurs misschien ook uitnodigen op jouw school? Mail anouk@deburen.eu om te informeren naar de kosten en de mogelijkheden. Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt!

Wie zijn Esohe en Pete?

Pete Wu is journalist en schrijver. Herfst 2019 debuteerde hij met De bananengeneratie bij uitgeverij Das Mag, dat genomineerd werd voor de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek. Lente 2020 verscheen de documentaire Pete en de bananen bij VPRO over daten als Nederlander van Aziatische komaf. In de herfst van 2022 ging de podiumbewerking van De bananengeneratie bij Theater Oostpool in première, en in de zomer van 2023 verschijnt een verhalenbundel voor uitgeverij Gottmer. Eerder studeerde Pete Engelse literatuur, amerikanistiek en mediafilosofie en schreef hij voor de Volkskrant, International Film Festival Rotterdam, VICE, NOS en Brandpunt+. Hij is ambassadeur voor Queer & Pride Amsterdam en adviescommissielid voor Literatuur Vlaanderen en het toekomstige museum FENIX in Rotterdam.

Esohe Weyden is dichter en presentator. Daarnaast is ze masterstudent rechten aan de Universiteit Antwerpen, waar ze ook campusdichter is. Als dichter houdt ze zich voornamelijk bezig met spoken word en voordracht, maar ook op papier komen haar teksten tot leven. Zo debuteerde ze vorig jaar met haar dichtbundel Tussentaal, die genomineerd werd voor de C. Buddingh’-prijs 2022 voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het jaar. Ze won ook de publieksprijs van de PrixFintroPrijs 2022 voor Nederlandstalige literatuur. Ze is lid van de kernredactie van het literaire tijdschrift DW B, presenteert Mensen zeggen dingen en is cultuurreporter van ATV. Esohe publiceerde onder meer in de literaire tijdschriften Poëziekrant, DW B en Het Liegend Konijn. In 2019 werd ze verkozen tot Laureaat van de Kunst en in 2021 was ze ambassadeur van de Jeugdboekenmaand.