Sinds 2019 organiseert Creatief Schrijven vzw, het Vlaamse steunpunt voor schrijfliefhebbers, De Schrijfwijzen - een ludiek en laagdrempelig dictee voor iedereen die van het Nederlands en taalraadsels houdt. Ook dit jaar kun je daar tijdens de Week van het Nederlands weer aan meedoen in een van de vele deelnemende bibliotheken. Maar Creatief Schrijven organiseert nóg vijf mooie activiteiten tijdens de Week. Je leest er hieronder alles over. Zien we je daar?

Lesmap zeer korte verhalen schrijven

Deze lesmap, gemaakt door Creatief Schrijven Jong, gidst je door een les rond zeer korte verhalen. De leerlingen schrijven tegen het einde van de les zelf een zeer kort verhaal.

Deze lesmap is voor tweede en derde graad middelbaar onderwijs. Ook na de Week van het Nederlands blijft ze beschikbaar.

Vanaf 29 september online.

Allee idee: de wedstrijd

Zijn je leerlingen geprikkeld door de les over zeer korte verhalen? Laat ze dan deelnemen aan deze wedstrijd. Dit is een wedstrijd voor jongeren van 15 tot 25 jaar.

De wedstrijd staat vanaf 11 september online. Deadline 12 oktober.

Creatief schrijven met AI en chatGPT

Of we het willen of niet, artificiële intelligentie is overal. Kan ik AI inzetten in mijn schrijfproces? Hoe kan ChatGPT me helpen een eerste zin of een origineel plot te bedenken, scènes op te bouwen, of mijn tekst stilistisch naar een hoger niveau te tillen?

In deze tweedelige workshop krijg je een actuele stand van zaken en experimenteer je zelf met generatieve AI.

Twee opeenvolgende zaterdagnamiddagen: 30/9 en 7/10, telkens van 14.00-16.30 uur.
Gitschotellei 138
Antwerpen
België

De Schrijfwijzen

Creatief Schrijven vzw, VRT en de Vlaamse bibliotheken dagen iedereen uit om mee te spelen met De Schrijfwijzen. Géén klassiek dictee vol tongbrekers en hersenkrakers, wél een ludiek en laagdrempelig taalspel voor iedereen die van het Nederlands en taalraadsels houdt.

Op deschrijfwijzen.be vind je in het inschrijvingsformulier een overzicht van alle (meer dan 85!) deelnemende locaties. Deelname is gratis.

Vrijdag 6 oktober 2023
20.00-22.00
In een deelnemende bibliotheek naar keuze.

Nieuwe woorden verzinnen

Sinds vorig voorjaar presenteert Rick de Leeuw elke woensdagmiddag de rubriek ‘het ontbreekwoord’ bij Nieuwe Feiten op Radio 1. In een kleine groep ga ook jij op zoek naar welke woorden er in ons taalgebied ontbreken.

Samen met de deelnemers creëert Rick de Leeuw nieuwe woorden, laat ze klinken en botsen tot die met de grootste overlevingskans uit deze workshop kruipen en op de wereld worden losgelaten.

8 oktober
13.30-16.00 uur
Gitschotellei 138
Antwerpen
België

Spelen voor kinderen

Altijd al theater willen spelen voor families en kinderen, maar geen idee hoe je eraan moet beginnen? 

Gedurende acht zaterdagen doorloop je samen met diverse professionele coaches het volledige maakproces van een familievoorstelling. Je schrijft vanuit improvisatie- en brainstormsessies een eigen verhaal en vertaalt dit naar het theater.

8 oktober-2 december
10.00-17.00 uur
Tessenderlo (diverse locaties)
België

Meer activiteiten bekijken? Ga snel naar
onze agenda.