De Toverlantaarn

Suzanne Voets en Simon Mulder nemen u mee in de diligence naar de literatuur van de 19e eeuw. Zij leiden u aan de hand van hun eigen boeken en van hun favoriete gedichten en verhalen uit die periode langs het veranderende landschap van Nederland, technologische vooruitgang, de discussie over wat de Nederlander definieert, het verdwijnen van godsdienstigheid en de zoektocht naar nieuwe zingeving, de generatiestrijd en de vraag of maatschappelijk engagement thuishoort in de kunst.

Dat alles met de mild-ironische blik van Nicolaas Beets, de schrijver van de Camera Obscura, die voor Suzanne Voets de inspiratie was voor haar debuut De Toverlantaarn.

Suzanne projecteert het beeld van de eerste helft van de 19e eeuw, met o.a. bulderverzen van J.F. Helmers, hatemail aan Willem Bilderdijk en spotternij van Beets.

Simon Mulder, die eerder een festival organiseerde over de dichter van de generatie 1880, voert de glasstrook van de tweede helft van de eeuw in onze toverlantaarn, en belicht o.a. de tragisch jonggestorven Jacques Perk, de hilarische afrekening van Willem Kloos en Albert Verwey met de vorige generatie, en de zinnelijke liefdesgedichten van Herman Gorter.

Suzanne Voets studeert Nederlands in Nijmegen, won de profielwerkstukprijs Nederlands 2020, het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2021, schreef de op Beets’ Camera Obscura geïnspireerde verhalenbundel De Toverlantaarn en werd daarmee de jongste debutant ooit bij De Arbeiderspers.

Simon Mulder is docent klassieke talen, dichter, voordrachtskunstenaar, bloemlezer bij Uitgeverij HetMoet, redacteur bij literaire tijdschriften Arabesken en Armada en artistiek leider van collectief Het Feest der Poëzie, waarmee hij literair-muzikale voorstellingen organiseert.

Tijdens de pauze en na afloop van de lezing kunt u de behandelde boeken ter plekke kopen.

Reacties zijn gesloten.