Lezen zonder genderbril

Voor het eerst is in het Nederlandse taalgebied een publieke enquête gehouden over onze literaire canon. Toen in 2002 een rondvraag bij academici werd gedaan leidde dat tot een lijst van voornamelijk dode, witte, mannelijke schrijvers. Zal het nu anders zijn?

Tijdens de Week van het Nederlands worden de resultaten van deze enquête bekendgemaakt. Kijken we vandaag de dag anders naar onze klassiekers? Welke Nederlandstalige teksten van bijvoorbeeld Vlaamse, Surinaamse en Caribische schrijvers duiken nu op en welke missen we nog? Worden vrouwelijke schrijvers anders beoordeeld dan mannelijke? En heeft een canon eigenlijk wel nut?

Schrijver en journalist Gaea Schoeters geeft een inleiding bij de avond over dubbele standaarden in de letteren. Aan de hand van literaire fragmenten schuiven hedendaagse auteurs – Nikki DekkerGustaaf Peek en Marja Pruis – ‘vergeten vrouwen’ naar voren. Waarom verdient hun werk meer waardering dan vandaag? Horen ze anno 2022 in de literaire canon thuis en wat verandert dat? Samen met Nicolas Leus, die al jaren betrokken is bij de Vlaamse literaire canon, onderzoeken ze de krachten en gebreken van de canon.

Reacties zijn gesloten.