Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd | Hoe staat het met onze taal?

Hoe leren kinderen een nieuwe taal? Wat doet het met je identiteit en persoonlijkheid als je als volwassene een nieuwe taal leert? Hoe zit het met het taalgebruik in het klimaatdebat? Hoe beïnvloedt taal je mening? En welke woorden ontbreken in het Nederlands? Vier experten zoeken het voor je uit!

In deze aflevering van Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd tijdens de Week van het Nederlands leggen we de focus op taal. Vier experts uit Vlaanderen en Nederland geven antwoord op een taalvraag, gevolgd door een gesprek met moderator Selma Franssen. We sluiten de avond af met een performance van Maxine Palit de Jongh over ‘ontbreekwoorden’: woorden die nog niet bestaan in het Nederlands, maar waar wel behoefte aan is.*

We geven we het woord aan de volgende experts:

  • Schrijfster en jeugdwerkster Laïla Koubaa | Hoe leren kinderen een nieuwe taal?
  • Historica en journaliste Tine Hens | Hoe zit het met het taalgebruik in het klimaatdebat?
  • Neerlandicus, schrijver en docent Lotte Wijbrands | Hoe beïnvloedt taal je mening?
  • Neerlandica, schrijfster en podcastmaakster Sanne Aletta van Otten | Hoe voelt het om als volwassene een nieuwe taal te leren en wat doet het met je identiteit en persoonlijkheid?

 

Extra: Voorstelling De onmogelijke opgave om de ondergaande zon te bezingen – in 20 minuten

Voorafgaand aan deze MDMU presenteren dichter Joost Oomen en scenarist Raf Njotea om 18:30 hun performance De onmogelijke opgave om de ondergaande zon te bezingen – in 20 minuten. In deze performance, die zij als ambassadeurs speciaal maakten voor de Week van het Nederlands, buigen ze zich over de vraag waar schoonheid in de Nederlandse taal te vinden is. Koop een combiticket voor deze performance en de MDMU via de ticketlink. Inclusief vegetarisch broodje en drankje!

 

Ticket voor MDMU:  €5 basisprijs | €3 reductieprijs (-26/65+/werkzoekenden)
Combiticket (performance & MDMU): €8 basisprijs | €6 reductieprijs (-26/65+/werkzoekenden). Inclusief broodje!

Kun je de sessie niet bijwonen?
Je vindt Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd ook op Facebook. Kan je de sessies niet live volgen? Check onze podcast Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd en beluister de afleveringen achteraf (via Spotify, Apple Podcast of Soundcloud).

*OPROEP: Welke woorden ontbreken nog in het Nederlands?

Voor deze editie van MDMU zijn deBuren, Curieus en MO* op zoek naar Nederlandse woorden die nog niet bestaan: woorden voor fenomenen die we nu nog alleen kunnen omschrijven. Hoe noem je iemand die een kind verloren heeft? Wat is een genderneutraal woord voor een broer of zus? En hoe noem je Weltschmerz in het Nederlands? Is er zo’n fenomeen waar jij zelf een woord voor hebt bedacht, of waarvoor je een woord kent uit een andere taal? Stuur je woord met de definitie voor donderdag 20 september 2022 naar debbie@deburen.eu. Met de ingezonden ‘ontbreekwoorden’ maakt een woordkunstenaar een performance die opgevoerd wordt op 4 oktober bij deBuren. En wie weet belandt jouw nieuwe woord ooit in de nieuwe editie van de Dikke van Dale.

Reacties zijn gesloten.