De Week van het Nederlands is een uitgelezen moment om op een creatieve manier hulde te brengen aan onze taal. En dat kan uiteraard ook in de klas. Ben je klaar om een nieuw schooljaar te starten, maar ben je nog op zoek naar lesmateriaal of een creatieve invalshoek? Wij lichten 7 uiteenlopende activiteiten uit om jou als leerkracht te inspireren.
Lesmap 'Jongerentaal en evolutie van taal'
Taal is geen monoliet. Taal is organisch. Soms krimpt taal ineen tot zijn essentie en soms breidt taal uit om inclusiever te zijn. Het is een organisme dat evolueert met zijn tijd en cultuur en dus ook met de invloed van andere bevolkingsgroepen zoals queer communities en anderstaligen. Taal is gelukkig nooit af, het is als een gedicht dat zichzelf blijft heruitvinden en iedereen uitnodigt om eraan mee te schrijven.
In de gratis lesmap van Creatief Schrijven Jong en Kibi Puati Nelen, ontdek je hoe vette woorden uit andere talen onze taal invliegen en een frisse jongerentaal bouwen. Je kan de lesmap downloaden vanaf 16 september.
Ontdek alle info over de lesmap hier.
Streektalenconferentie 2024: Dialek op sjoot én sjool!
Uit onderzoek wereldwijd blijkt dat kinderen er baat bij hebben zich op jonge leeftijd meer dan één taal eigen te maken.
De Streektaalconferentie 2024 van Hoes veur ’t Limburgs dit jaar zoomt op vrijdag 20 september in op het thema meertalige opvoeding én educatie. Stichting Nederlandse Dialecten organiseert de conferentie in samenwerking met het Hoes veur ’t Limburgs en het Huis voor de Kunsten Limburg. Via lezingen en workshops van Friese, Nedersaksische, Limburgse, Nederlandse en Vlaamse sprekers wordt het thema vanuit verschillende perspectieven belicht.
Iedereen die zich inzet voor kinderen van 0 tot 18 jaar is van harte welkom in het Nederlandse Roermond op vrijdag 20 september.
Podcast: 'Waar komt pindakaas vandaan?'
Waarom heet een ‘zeemeermin’ niet ‘zeemeerman’, wat doet die vogel in ‘snipverkouden’, en waarom zijn we niet altijd vrij op ‘vrijdag’? Luister vanaf 28 september naar seizoen 3 van de podcast Waar komt pindakaas vandaan?!
Waar komt pindakaas vandaan? is een heerlijke podcastserie van Onze Taal en het Instituut voor de Nederlandse Taal over de verrassende herkomst van doodgewone woorden. Het derde seizoen gaat van start tijdens de Week van het Nederlands.
In het nieuwe seizoen verschijnen weer 8 kersverse afleveringen met nieuwe woorden, dit keer ook aangedragen door de luisteraars zelf! De eerste aflevering komt op 28 september online.
Een geweldige bron van leuke taalweetjes! Ontdek er hier alles over.
Webinar ‘Nieuwe woorden in het Nederlands’
Het woord vliegschaamte ontstond in 2018. Een resem nieuwe schaamtewoorden zoals bezorgschaamte, kattenschaamte en vleesschaamte maakten hun opwachting. Veel van deze nieuwe woorden bleken geen blijvertjes. Waarom is het toch interessant om deze neologismen toch te beschrijven, te bewaren en te bestuderen?
Taalkundige Vivien Waszink legt het uit in dit webinar over de vorming van nieuwe woorden en het Woordenboek van Nieuwe Woorden (WNW), een online woordenboek van neologismen dat op het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) wordt gemaakt.
Het webinar 'Nieuwe woorden in het Nederlands' wordt georganiseerd door het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) en de Taalunie en is onderdeel van de reeks ‘Werken met online taalbronnen’.
Kijk en doe mee op 2 oktober. Thuis achter je laptop, of met de klas!
Ontdek hier hoe en wanneer je je kan aanmelden.
Stijlvoltreffer 2024
Geef jij les in het noorden van Nederland? De Rijksuniversiteit Groningen daagt noordelijke scholieren uit om hun schrijftalent te laten zien én te ontwikkelen tijdens een schrijfwedstrijd+. Dit jaar staat de wedstrijd in het teken van het werk van Marja Pruis, de gastschrijver van de Rijksuniversiteit 2024-2025. De Stijlvoltreffer moedigt scholen aan om aandacht te besteden aan creatief schrijven.
Op 2 oktober worden de leerlingen klaargestoomd tot schrijver tijdens een workshopcarrousel. Na de workshop krijgen de leerlingen een maand de tijd om hun korte verhaal te schrijven. Op 9 december maakt de gastschrijver de winnaars bekend tijdens een feestelijke uitreiking.
Ontdek hier hoe je met jouw leerlingen kunt meedoen!
Webinar ‘Sneller spellen met Woordenlijst.org’
Als je niet precies weet hoe je een lastig woord schrijft, kun je dat intypen in je browser, en vaak kom je dan wel terecht bij het goede antwoord. Maar dat werkt niet altijd. Wil je bijvoorbeeld weten of het woord appel in de betekenis ‘beroep’ met of zonder accent geschreven wordt, dan krijg je via je zoekmachine allemaal informatie over de vrucht; informatie die je niet nodig hebt. In dit webinar leer je hoe je sneller kunt spellen met Woordenlijst.org, de gratis, online en officiële spellinggids van de Taalunie.
Taalkundige Roland de Bonth werkt bij het Instituut voor de Nederlandse Taal. Hij zat jarenlang in het onderwijs en weet als geen ander hoe je Woordenlijst.org in de les kunt gebruiken. Leer van hem in een klein uurtje wat de spellingwebsite allemaal te bieden heeft.
Het webinar ‘Sneller spellen met Woordenlijst.org’ wordt georganiseerd door het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) en de Taalunie en is onderdeel van de reeks ‘Werken met online taalbronnen’.
Kijk en doe mee op 2 oktober, thuis achter je laptop, of met de klas!
Ontdek hier hoe en wanneer je je kan aanmelden.
Workshop: 'Durf te schrijven'
Tijdens de gratis live online workshop Durf te schrijven maak je onder leiding van schrijfcoach Eva Smitt kennis met een aantal creatieve schrijftechnieken. Eenvoudige technieken die je helpen te ontspannen, te vertragen en je binnenwereld te verkennen.
Bij Durf te schrijven draait het niet om taalregels of talent, maar om het lef om eerlijk en mild naar jezelf en de wereld te kijken. Pak pen en papier en schuif gezellig aan op 29 september!
Meer informatie vinden en aanmelden kan hier.
Benieuwd naar wat je tijdens de Week van het Nederlands nog allemaal kunt beleven?
Van 28 september tot 5 oktober vindt de leukste en taligste week van het jaar opnieuw plaats. Tientallen organisaties in de Lage Landen én daarbuiten vieren op dat moment samen met ons de veelzijdigheid en schoonheid van het Nederlands. Vier jij graag mee?
Ontdek alle activiteiten in onze agenda!
Jouw eigen evenement toevoegen?
Dat kan. Organiseer je zelf een lezing, debat, workshop of voorstelling rond taal, het Nederlands en aanverwante thema's? Meld jouw activiteit (gratis) aan via het formulier op onze website. Wij nemen het mee in onze communicatie rond de Week van het Nederlands.