Foto Mathias Hannes

Tijdens de Week van het Nederlands reizen dichter Esohe Weyden en schrijver Pete Wu door Nederland en Vlaanderen en bezoeken ze scholen, bibliotheken en andere podia met de performance die ze speciaal voor de Week samen maakten: 'We zijn er'.

De ambassadeurs van de Week van het Nederlands zijn dit jaar aan de slag gegaan met het thema gevoel en emotie in de Nederlandse taal. Of de Nederlandse taal gevoelig is? Na het zien van hun performance zal je er nooit meer aan twijfelen.

In 15 à 20 minuten vertellen Pete en Esohe aan de hand van de vier basisemoties angst, blijdschap, boosheid en verdriet over een spannende dag waarop een weerzien tot een confrontatie leidt – een wervelende mix van fictie, non-fictie en poëzie, waarin het humoristische met het tragische samenkomt in de schoonheid van het Nederlands.

Uit 'We zijn er'

Dat gevoel van gekend worden door iemand als Joost ging even snel weg als het weer kwam, want daarna werden alle blikken die ik en Joost uitwisselden - op gangen, in pauzes, de aula, de sportles - bedekt met een vliesje als op gekookte melk: ondoorzichtig, ongewenst, misschien niet zo smaakvol, althans: dat dacht ik toen.

Dichter Esohe Weyden. Foto Mathias Hannes
Schrijver Pete Wu. Foto Mathias Hannes

Dit is waar je Esohe en Pete tijdens de Week kunt vinden

Alle vetgedrukte evenementen zijn openbaar toegankelijk.

30.09, 12.00 uur: De Taalstaat

Esohe en Pete openen live in Hilversum (NL) de Week van het Nederlands bij De Taalstaat (KRO-NCRV) op NPO Radio 1.

Live te beluisteren op de radio of via www.nporadio1.nl

30.09, 16.30 uur: 1000 Dichters

Na De Taalstaat reizen ze meteen door naar Groningen, waar je hun performance 'We zijn er' in première kunt zien gaan bij 1000 Dichters – De Nacht van de Poëzie on tour van het International Literature Festival Utrecht. Wees erbij!

Boekhandel Riemer, Nieuwe Ebbingestraat 1 in Groningen (NL)

02.10: Stijlvoltreffer 2023
Groningen (NL)

02.10, 20.00 uur: Maandagavond on Tour

De NWE Tijd is een vaste gast in de Brakke Grond met hun 'Maandagavond on Tour': een salon met voordrachten, (muzikale) optredens en interviews. Eenmalig ook op het programma: de show van Esohe Weyden en Pete Wu.

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Nes 45 in Amsterdam (NL)

03.10, 10.00 uur: Literatuur in de Klas

Dit najaar organiseren deBuren en De Reactor voor de zevende keer een nascholingsdag voor middelbareschooldocenten Nederlands met inspirerende ideeën en handige lesbrieven. Koop snel je tickets want ook Pete en Esohe zijn aanwezig op Literatuur in de Klas!

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Nes 45 in Amsterdam (NL)

03.10: Jan Tinbergen College
Roosendaal (NL)

04.10: Onze-Lieve-Vrouwinstituut
Sint-Genesius-Rode (BE)

05.10, 10.00 uur: Bibliotheek Permeke

Esohe en Pete komen langs in Bibliotheek Permeke in Antwerpen. Na hun performance is er ook ruimte voor vragen. Schrijf je nu gratis in.

Bibliotheek Permeke, De Coninckplein 26 in Antwerpen (BE)

05.10, 13.30 uur: GOESTING

Op 5 oktober ontmoeten inburgeraars, anderstaligen, vrijwilligers, lokale besturen en organisaties elkaar op ontmoetingsdag GOESTING in Brugge (BE). Ook Esohe en Pete treden op.

De Republiek, Sint-Jacobsstraat 36 in Brugge (BE)

05.10, 20.00 uur: Open Mic-avond van WeerWoord

Kom naar de Open Mic-avond van WeerWoord, het avondprogramma van ontmoetingsdag GOESTING! Ambassadeurs Esohe Weyden en Pete Wu zijn de headliners van de Open Mic-avond.

Korf, Naaldenstraat 4 in Brugge (BE)

06.10: Heilig-Hart & College
Halle (BE)

06.10: Leonardo College
Denderleeuw (BE)

Er vinden nog veel meer activiteiten plaats tijdens de Week van het Nederlands. Je vindt ze in onze agenda.