Cursus: Vlaamse reuzen, de literaire canon herbekeken

Tijdens de Week van het Nederlands start Davidsfonds Academie met een lessenreeks over de literaire canon met Dirk De Geest in Schilde.

Inhoud van de cursus:

Er is de jongste tijd veel te doen rond de canon. Is het nog mogelijk om een lijst op te stellen van klassieke auteurs, van onbetwiste reuzen in onze letteren? Is dat streven niet oubollig en gebaseerd op hopeloos verouderde maatschappelijke en literaire denkbeelden? Wat kan een canon nog betekenen, en vooral: waarom zouden wij vandaag nog teksten (her)lezen die stammen uit vervlogen tijden?

Deze cursus gaat dat soort kwesties niet uit de weg, maar wil daartoe allereerst opnieuw aandacht vragen voor een aantal schrijvers uit die omstreden canon. De klemtoon ligt daarbij op een (hernieuwde) kennismaking met het werk zelf, maar dat wordt tegelijk ook gesitueerd in zijn oorspronkelijke context. Centraal staat de verrassende dialoog tussen Vlamingen en Nederlanders, met heel wat boeiende figuren op de achtergrond. Wie opnieuw enthousiast wil worden om teksten van vroeger met de ogen van vandaag te lezen, vindt in deze cursus zeker zijn of haar gading.

Op het programma:

Paul Van Ostaijen en Martinus Nijhoff: avant-garde en modernisme
Hugo Claus en Lucebert: de experimentele beeldenstormers
Ivo Michiels en Jan Wolkers: getuigen van de woelige jaren zestig
Maria Rosseels en Hella Haasse: de vrouwelijke stem
Tom Lanoye, Arnon Grunberg, Monika van Paemel, Astrid Roemer: reuzen van vandaag?

I.s.m. Davidsfonds Reg. Schilde

Praktisch:

Cursus op maandag 3, 17, 24 oktober, 14 en 21 november van 14 tot 16 uur.
In GC Werf, Schilde.
€ 82 – € 72 (met Davidsfonds-lidkaart)
Meer info en inschrijven op davidsfonds.be/academie

Meer cursussen over taal en literatuur?

Davidsfonds Academie organiseert per jaar zo’n 150 cursussen en dagevenementen verspreid over heel Vlaanderen en Brussel rond het thema taal, kunst, geschiedenis, cultuur, erfgoed en meer. Raadpleeg het volledige najaarscursusaanbod op davidsfonds.be/academie.

Reacties zijn gesloten.