Dag van de Literatuurkritiek 2022

De Dag van de Literatuurkritiek is er weer! Na twee jaren met een (deels) virtueel programma, organiseren de deBuren en literair-kritisch platform deReactor op donderdag 3 november opnieuw een volledige nascholingsdag voor middelbareschooldocenten Nederlands.

De auteurs en literatuurcritici die dit jaar hun visie op literatuuronderwijs delen zijn niet de minsten; we verwelkomen met trots o.a. Winny Ang, Dean BowenDaan Heerma van Voss, Emy Koopman, Silvie Moors, Manon Uphoff en Annelies Verbeke. Zij brengen allen een plenair statement, waarna ze in kleinere groepen met docenten aan de slag gaan aan de hand van leesfragmenten of lesmethoden. Jonge wolven Corinne Heyrman en Milan Mes brengen een spannend literair optreden. Je gaat naar huis met tal van ideeën, nieuwe kennissen en handige lesbrieven!

 

Dit jaar stellen we scherp op een thema dat wel relevanter dan ooit lijkt: kopzorgen in de klas. Hoe kan literatuur een aanleiding zijn om het te hebben over de psychische kwetsbaarheid van leerlingen en de volwassenen in hun leven? Kan literatuur(kritiek) helpen te onderzoeken op welke manier mentale problemen verbonden zijn met je afkomst of het maatschappelijke model waarin je leeft? Hoe toon je kwetsbaarheid en hoe ga je ermee om als iemand die toont?

 

VROEGBOEKACTIE!

 

Wie voor 30 september een kaartje koopt, kan op de Dag van de Literatuurkritiek één van onderstaande Nederlandstalige literaire parels mee naar huis nemen, die besproken werden op De Reactor. Schrijf je in, en stuur een mailtje naar info@deburen.eu met de titel die je verkiest.

 

Aleksandra van Lisa Weeda
De beloning van Fikry El Azzouzi
Exces van Persis Bekkering
Klifi van Adriaan van Dis
Wees onzichtbaar van Murat Isik (die ooit sprak op de Dag)

– Carwash van Christophe Vekeman
Over over morgen (bundeling met toekomstverhalen van o.a. Simone Atangana Bekono, Jeroen Olyslaegers, Annelies Verbeke)

Reacties zijn gesloten.