Tijdens de Week van het Nederlands vinden tientallen activiteiten plaats die een ode brengen aan de Nederlandse taal: van Groningen tot Brugge en van Frankrijk tot India, van podcast tot onlinedebat tot estafette. We lichten er alvast acht uit die een plekje in de agenda verdienen!

1000 Dichters: de Nacht van de Poëzie on tour

Ter ere van de 40ste Nacht van de Poëzie (7 oktober) trekt er een poëzie-estafette door de lage landen. Iedere dichter is welkom om een gedicht naar keuze voor te dragen. Van 24 september tot 7 oktober: dertien steden, twaalf boekhandels, 1000 dichters.

Elke dag van de Week van het Nederlands
12.00-17.00 uur
Een tournee van Groningen tot Antwerpen, Nederland en België

Podcast: gevoel in grammatica

Tijdens de Week van het Nederlands publiceren het Instituut voor de Nederlandse Taal en Genootschap Onze Taal een speciale aflevering van Over taal gesproken, dé podcast over het Nederlands. Het onderwerp: hoe je gevoel uitdrukt in grammatica.

Online vanaf 2 oktober

Stijlvoltreffer: schrijfwedstrijd en workshopcarrousel

De Rijksuniversiteit Groningen daagt noordelijke scholieren uit om hun schrijftalent te laten zien. Tijdens een workshopmiddag word je klaargestoomd tot columnist, daarna krijg je een maand om je column te schrijven. De winnaar wordt gepubliceerd in het Dagblad van het Noorden.

2 oktober
13.00-16.00 uur
Groningen, Nederland

Nascholingsdag: Literatuur in de Klas

Tijdens deze nascholingsdag voor middelbareschooldocenten Nederlands staat de vraag centraal hoe je emoties bespreekbaar maakt in het literatuuronderwijs. Maak kennis met boeiende schrijvers, academici en literatuurcritici en keer huiswaarts met nieuwe ideeën en lesbrieven.

3 oktober
10.00-16.00 uur
Amsterdam, Nederland

Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd

Mag je tegenwoordig echt niks meer zeggen? Hoe praten we over het klimaat? Hoe leren we spreekwoorden? En wat is dierentaalkunde? Vier experts uit Vlaanderen en Nederland geven antwoord op een taalvraag. We sluiten de avond af met een performance van woordkunstenaar Arno Boey.

3 oktober
19.30-21.00 uur
Brussel, België

Het Nederlands is niet alleen van Nederland

Hoe zorgen we ervoor dat onderzoek en onderwijs binnen de neerlandistiek het hele taalgebied bestrijkt – niet alleen Nederland, maar ook Vlaanderen, Suriname en de Antillen? Dat onderzoeken de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek en de lage landen in een onlinedebat.

5 oktober
15.00 uur
Online

Jouw Nederlands op de kaart

De universiteiten Gent en Utrecht organiseren samen met het ANV een ontmoetingslunch met leerlingen, studenten Nederlands en experts uit Nederland en Vlaanderen. Tijdens deze lunch staan internationale hapjes op de kaart én vragen over de toekomst van ‘het Nederlands’.

6 oktober
12.00-14.30 uur
Utrecht, Nederland

Taalspel De Schrijfwijzen

Creatief Schrijven, VRT en de Vlaamse bibliotheken dagen iedereen uit om mee te spelen met De Schrijfwijzen. Géén klassiek dictee vol tongbrekers en hersenkrakers, wél een ludiek en laagdrempelig taalspel voor iedereen die van het Nederlands en taalraadsels houdt.

6 oktober,
20.00-22.00 uur
Bibliotheken in Vlaanderen en Brussel, België

Meer activiteiten bekijken? Ga snel naar
onze agenda.