Van podcasts tot workshops spelling en grammatica: je hoeft niet eens je huis uit te komen om de Nederlandse taal te vieren. Zeventien activiteiten waarvoor je alleen een internetverbinding nodig hebt.

Wedstrijd Allee idee

Creatief Schrijven Jong voorziet dit jaar voor de Week van het Nederlands een lesmap rond zeer korte verhalen. Zijn je leerlingen geprikkeld door de les? Laat ze dan deelnemen aan deze wedstrijd. Voor jongeren van 15 tot 25 jaar.

De wedstrijd staat vanaf 11 september online. Deadline 12 oktober.

Maak je eigen graphic poem

Met de Ver+Vers app maak je de mooiste beeldgedichten en ervaar je hoe fijn het is om te spelen met taal en beeld. Schuif zinnen en beelden bij elkaar en maak je eigen graphic poem. Bevalt het resultaat je niet? Dan ververs je en begin je gewoon opnieuw. Wel tevreden? Dan publiceer je direct je resultaat.

Deze nieuwe gedichtenapp is speciaal gemaakt voor jonge mensen van 14 tot 18 jaar, én voor iedereen die van taal houdt.

Kennismaking met tijdschrift Noord & Zuid

Noord & Zuid is het tijdschrift van de Orde van den Prince, een Vlaams-Nederlands genootschap voor Taal en Cultuur in de Lage Landen en daarbuiten. Ter gelegenheid van de Week van het Nederlands kunt u met Noord & Zuid kennismaken. U kunt het zojuist verschenen tijd-nummer ter ere van de Week van het Nederlands gratis toegestuurd krijgen. Het volstaat daarvoor een exemplaar aan te vragen per mail aan redactiesecretaris Xavier.Lesage@skynet.be

Podcast Kinderen van het ABN

Zeventig jaar geleden was Vlaanderen nog een landelijke regio met een Franstalige elite en een overwegend dialectsprekende bevolking. Op drie generaties tijd heeft het Nederlands de plaats van het Frans ingenomen in het openbare leven. In de audiodocumentaire Kinderen van het ABN vertelt Miet Ooms het naoorlogse verhaal van de Vlamingen en hun taal. De eerste aflevering verschijnt op de eerste dag van de Week van het Nederlands op de website van de lage landen.

Online vanaf 30 september.

Tongo is Taal, 3e editie

Tongo is Taal wordt jaarlijks speciaal voor de Week van het Nederlands gepubliceerd. Het is de bedoeling om vooral in Suriname, waar heel weinig (gratis) te lezen valt, de lees- en schrijfvaardigheid op te krikken, en ondertussen de Nederlandse taal weer fun te maken; een Surinaams blad voor Nederlands lees- en schrijfplezier dat ook online verschijnt.

Online vanaf 30 september.

Uitreiking Taalboekenprijs 2023

De Taalboekenprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste Vlaamse of Nederlandse taalboek. Het winnende boek wordt 30 september bekendgemaakt in het radioprogramma De Taalstaat op NPO Radio 1.

Live te beluisteren op de radio of via www.nporadio1.nl.

Esohe en Pete starten de Week bij De Taalstaat

Esohe en Pete openen live in Hilversum de Week van het Nederlands bij De Taalstaat (KRO-NCRV) op NPO Radio 1.

Live te beluisteren op de radio of via www.nporadio1.nl.

Podcast over gevoel in grammatica

Over taal gesproken is dé podcast over het Nederlands, gemaakt door het Instituut voor de Nederlandse Taal en het Genootschap Onze Taal. In elke aflevering spreken Laura van Eerten (INT) en Raymond Noë (Onze Taal) een deskundige over de Nederlandse taal. Voor de Week van het Nederlands maken ze een speciale aflevering over emotie in taal.

Online vanaf 2 oktober.

Nederlandstalige Top 1000

Tussen maandag 2 oktober en vrijdag 6 oktober hoor je tussen 06.00-19.00 uur op Sterren NL Radio de Nederlandstalige Top 1000. Aansluitend zenden ze op NPO 1 Extra tussen 19.10-19.50 uur de talkshow ‘Sterren aan tafel’ uit. Jan Paparazzi en Emilie Sleven ontvangen verschillende artiesten en mensen uit het muziekvak om te praten over de beste Nederlandstalige liedjes ooit gemaakt.

Live te beluisteren op de radio of via NPO 1 Extra.

Vorming voor OKAN-leerkrachten

Geef je voor het eerst les aan OKAN-leerlingen? Tijdens deze vorming verwerf je de basis-knowhow voor een stevige start in een OKAN-klas.

3 oktober 2023
09.30-12.30 uur

Netwerk Direct Duidelijk: empathie in overheidscommunicatie

Soms moet iemand in een moeilijke situatie complexe zaken snel regelen met een gemeente of overheid. Het is dan belangrijk dat een overheidsorganisatie op een begrijpelijke manier communiceert. Ook kan het verstandig zijn om een bepaalde mate van empathie of inlevingsvermogen te tonen in taalgebruik. Hoe doe je dit als overheidsorganisatie? En in welke mate moet je empathisch zijn, en in welke mate zakelijk? Dit soort vragen worden behandeld in deze bijeenkomst

3 oktober 2023
10.00-11.00 uur

Begrijpelijke taal en toch vriendelijk: kan dat?

Wel eens geprobeerd om een tekst in begrijpelijke taal te schrijven? Dan heb je misschien gemerkt dat het nog niet zo gemakkelijk is om vriendelijk te blijven. Bot, kort door de bocht, met de deur in huis… dat zijn je valkuilen. Hoe zorg je nou dat je daar niet in trapt? En tegelijk niet wollig en vaag wordt? Na 20 jaar teksten schrijven in begrijpelijke taal weet Bureau Taal daar alles van. 

3 oktober 2023
15.00-17.00 uur

Powerworkshop Spelling & Grammatica

Altijd al je kennis van het Nederlands willen opfrissen? Pak dan nu je kans! Papier is passé geeft je de kans om kosteloos jouw kennis van het Nederlands op te frissen. 

5 en 6 oktober 2023
09.00-12.00 uur

Webinarreeks ‘Werken met online taalbronnen’

Het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) en de Taalunie organiseren vier gratis webinars, de eerste vindt plaats tijdens de Week van het Nederlands. Je krijg handvatten om aan de slag te gaan met verschillende taalbronnen van het INT: het Corpus Hedendaags Nederlands, Woordcombinaties, de Algemene Nederlandse Spraakkunst en de Historische Woordenboeken online. De webinars zijn gratis en bedoeld voor een breed geïnteresseerd publiek, en zijn in het bijzonder nuttig voor docenten en studenten Nederlands (als vreemde taal) en onderzoekers van het Nederlands.

5 oktober 2023
09.30-10.30 uur

Het Nederlands is niet alleen van Nederland

Hoe zorgen we ervoor dat onderzoek en onderwijs binnen de neerlandistiek het hele taalgebied bestrijkt – niet alleen Nederland, maar ook Vlaanderen, Suriname en de Antillen? Dat onderzoeken de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek en de lage landen in een onlinedebat.

5 oktober 2023
15.00 uur

Spelspel XL

Weet jij of er een tussen-n in naar harte(n)lust hoort? Schud jij het verkleinwoord van coupe zó uit je mouw? Als jij een kei bent in spelling, doe dan op 5 oktober om 19.00 uur mee met het Spelspel XL. De beste deelnemers plaatsen zich voor het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2023.

5 oktober 2023
19.00-20.00 uur

Meer activiteiten bekijken? Ga naar
onze agenda.